dijous, 15 de desembre de 2011

Migas a la Extremenya

Migas a la Extremenya

INGREDIENTS (Per 6-8 persones)
1 o 2 pans de mig quilo, o qualsevol pa de molla bé atapeïda, del dia anterior.
2150 gr. de cansalada adobada
3150 gr. de xistorra o xoriço picant
4150 gr. de salsitxes fresques
5.2-3 pebrots verds o entremesclats
08/06 grans d'all
oli d'oliva
pebre vermell picant
sal

PREPARACIÓ:
El dia anterior, tallar el pa en llesques fines, aquestes en tires i les tires al seu torn en quadradets.
És el més laboriós del plat, els quadradets han de tenir cosa d'un centímetre de costat.
El pa ha d'estar dur, de diversos dies.
Esquitxar d'aigua amb sal sense que les molles arribin a amarar, de vegades convé estrènyer amb les mans perquè deixin anar tota l'aigua.
Després, cobrir amb un drap net i deixar reposar fins al dia següent.

Tallar la cansalada a quadradets o tires, després de llevar-li l'escorça; tallar les salsitxes i la xistorra o xoriço a rodanxes fines, cada cosa pel seu costat i Déu en la de tots. Tallar (i dóna-li) el pebrot en tires, i els alls en trossos grans.

En una cassola ben gran amb oli d'oliva, fregir el pebrot i reservar sobre paper perquè deixi anar l'excés de greix.
Fer el mateix amb la cansalada, la xistorra i la salsitxa, cada cosa per separat i en aquest ordre (és important sobretot perquè l'aigua que deixa anar la salsitxa no ens cogui la resta dels ingredients en comptes de fregir-los).
Anar salar cada cosa pel seu costat, amb molta cura.
Després, fregir els alls tallats en trossos grans, sense que arribin a prendre massa color, i retirar-los.

A la cassola ha d'haver quedat greix abundant, potser massa.
El millor és deixar cosa d'un dit i treure la restant a una tassa, per si després ens cal.
Tirar les molles, donar voltes fins que s'impregnin bé de l'oli (serà el moment d'afegir una mica més del greix reservada si no hi ha prou, en aquest cas, és millor que falti, i no que sobre).
Afegir el pebre vermell, donar unes voltes i bolcar la resta dels ingredients.
Remenar un minut, tapar i deixar reposar cinc minuts fora del foc abans de servir.

Els valents que no temen al colesterol posen un ou fregit sobre de cada plat de molles.
La veritat és que està boníssim, però és dinamita.
Només per a estómacs de gran capacitat i gent sense por a les digestions pesades.